Event Schedule

AGENDA as of 4/24/19
Download a word version
here

Sunday, April 28, 2019
Nubar Restaurant, Sheraton Commander (16 Garden Street, Cambridge)
6:30 PM                      Welcome Dinner
                                    Reservation under “Whales”

Guiding questions:

  • If we had the opportunity to create an empathetic “Manhattan Project” to better understand the communication of whales, how would we go about it?
  • What would it take to capture all of the communication of a sperm whale pod for a season? What might you do with this data?
  • What do you see as a step-by-step roadmap if we had unlimited resources? Note: this project sits at intersection of biology, linguistics, robotics, machine learning, signal processing, and more.
  • How might your expertise relate to specific aspects of these goals/visions?

DAY 1
Monday April 29, 2019
Coolidge Room (18 Mason Street, Cambridge), Radcliffe Institute
8:30 AM                     
Continental Breakfast

9:00-9:15 AM
Intro and Welcome
-           Robert Wood and David Gruber

9:15-9:30 AM
Roundtable self-introduction of Seminar participants

9:30-10:15 AM
-           Roger Payne: Whales and whale research

15 min discussion and Q/A

10:30-11:00 AM
Sperm whale research: Individual, unit and vocal clan level identity
- Shane Gero

15 min discussion and Q/A

11:15 AM - 12:15 PM
Computer Science/Machine Learning/Cryptography Applied to Whales
-           Michael Bronstein
-           Shafi Goldwasser

15 min discussion and Q/A

12:30 pm-1:30 PM     
Lunch (catered by the Radcliffe Institute on site)
Viewing: Whale interaction footage: Roger Payne

1:30-2:30 PM
Engineering Approaches To Data Collection
-           Radhika Nagpal
-           Rob Wood
            (moderated by Chris Clark)

15 min discussion and Q/A

15 min break

3:00-3:30 PM
AI & Data Scale
-           Britt Selvitelle
-           Aza Raskin

15 min discussion and Q/A

3:45-4:05 PM
Research on mother/calf interactions
-           Dan Tchernov

15 min discussion and Q/A

4:20-5:20 PM
Transdisciplinarity approaches to whales
-           James Nestor
-           Markus Reymann
-           Jana Winderen

6:30 PM
Dinner at Harvard Faculty Club (20 Quincy Street, Cambridge)

DAY 2
Tu
esday April 30, 2019
Coolidge Room (18 Mason Street, Cambridge), Radcliffe Institute
8:30 AM                      Continental Breakfast

9:00-9:15 AM
Overview of Day 1
- David Gruber/Rob Wood

9:15-9:45 AM
Daniela Rus
Drones and what they might do to learn about animal communication

9:45-10:00 AM
Discussion

10:00-10:45 AM
Linguistics/ topological approaches
- Kevin Ryan
- Giovanni Petri

15 min discussion and Q/A

11:00 AM-12:00 PM
Next Steps - Whiteboarding/Grant Planning/Strategy/Voting

15 min break

12:15 pm – 1:30 PM
Lunch (catered by the Radcliffe Institute on site)
(while enjoying Jana Winderen’s underwater field recordings)

1:30-2:00 PM
David Gruber concluding remarks and plans forward

2:00 PM
Optional visit to Rob Wood’s Microrobotics Laboratory (60 Oxford Street, Cambridge)